søndag den 10. marts 2019

Vadehavet

Nationalpark Vadehavet





Vores vadehav har fået status af verdensarv på UNESCO Verdensarvliste. Verdensarv er den højest mulige anerkendelse af et naturområde - det svarer til at vinde Nobelprisen. Serengeti, Galapagosøerne og Gran Canyon er eksempler fra Verdensarvlisten.

Vadehavet har fået denne anerkendelse på grund af sin "enestående universelle værdi".
Vadehavet er det største frie naturområde i et tætbefolket Europa, og Vadehavets natur er stort set uspoleret.

Vadehavet er meget dynamisk med tidevand og stormfloder.  Vadeflader, tidevandsrender, klitter og marskenge dannes og gendannes konstant.
Vadehavet er et yderst frugtbart og produktivt område med mere end 10.000 forskellige plante- og dyrearter. Derfor mellemlander 10-12 millioner trækfugle i området.

Vadehavet er enormt og har storinternational betydning. Det er verdens største ubrudte tidevandsområde, og det strækker sig fra Den Helder i Holland langs hele Tysklands nordsøkyst op til Blåvandshuk i Danmark.

Vadehavets suveræne beskyttelsesstatus er et resultat af mere end 30 års fælles naturbeskyttelsesindsats af Danmark, Tyskland og Holland.


Ho og Tirpitz

Vi startede vores tur i Ho, hvor vi boede på et overnatningssted ved golfbanen. Smuk natur og udsyn, men ellers kan stedet ikke anbefales. Den nærliggende kystby Blåvandshuk er en livlig turistby med gode indkøbsmuligheder.
Tirpitz ligger ved Blåvand på Tirpitzvej. Museet er bygget ind i klitten og er tegnet af arkitektfirmaet BIG og består af den originale kanonbunker TIRPITZ. Ovenpå er der en række udstillingssale bl. a. en om rav. I det første udstillingsrum vises en film i 4-D format, som fortæller om DEN  SKJULTE VESTKYST - en rejse på 20.000 år. Meget spændende. En anden af salene fortæller om nogle af de personlige historier, der knytter sig til bunkeren og besættelsen.


Vadehavscentret 

Vadhavscentret ligger ved Ribe og er tegnet af Dorte Mandrup. En meget smuk bygning som falder utrolig ind i landskabet bl. a. fordi tagrør anvendes både på facaden, tag og undertag.
Museet er på 1.000 m2 og er en blanding af interaktive tableauer, filmlokale og almindelige udstillingsplancher/udstoppede dyr.

Meget spændende udstilling om vadehavet og trækfugle.

Og der er et aktivitets rum, hvor man kan prøve forskellige øvelser.

Ballum Slusekro
Vi overnattede på Ballum Slusekro og havde en smuk udsigt til Ballum sluse og Vadehavsmarker.
Dejligt sted og der er ganske fredeligt - selvom kroen ligger ved hovedvej 419. Og de laver god mad - især er morgenmaden med nybagt brød og diverse forskellige pålæg - dejlig.
Besøg endelige den lille sluse Ballum, som også er et populært fugle observationssted.

Højer Sluse og Vidåslusen

Højer-Højer Sluse vest for Tønder blev bygget samtidig med Højer-Siltoft-diget i 1861. Tidligere kunne skibene uhindret sejle ind i Højer Kanal. Men med åben sluse kunne skibe med mast sejle ind til Højer Havn, som blev anlagt inden for diget. Havnen var en erhvervshavn for især byggematerialer.
Travlheden i havnen ophørte ved bygningen af det fremskudte dige i 1982.

Ved det fremskudte dige blev Vidåslusen bygget som en lukket sluse. Kør endelig ud til Vidåslusen, hvor man kan gå op på diget og se den flotte udsigt ud over Vadehavet.









Der er en lille udstilling ved Vidåslusen bag restauranten. Udstilling er overskuelig og meget informativ med plancher og en naturvejleder, der på video fortæller om forskellige emner.


Bredsted og Hamburger Hallig
De næste 2 nætter overnattede vi i Bredsted - en søvnig lille provinsby tæt på vestkysten i. Hotellet var helt ok, men byen var utrolig kedelig, og der var stort set ingen restauranter og cafeer. Meget mærkeligt. Men kør ud til Hamburger Hallig, som er en halvø ude i vadehavet. Man kan enten leje cykler og cykle derud, eller man kan købe en billet og køre derud. Der er en meget fin udsigt til Vadehavet både på turen derover og derude. Der ligger en ganske dejlig restaurant, hvor man kan spise frokost.


Husum

Husum er en charmerende livlig handelsby med mange restauranter og cafeer. Især ved havnen er der godt fyldt op med restauranter. 
Husums historie tager især udgangspunkt i den enorme stormflod, der i 1362 gjorde stor skade på hele Schleswig-Holstein. Men den gjorde Husum til en vigtig havneby, og selvom den har mistet en stor del af sin betydning som havneby, er skibstrafik og handel stadig en vigtig del af byens karakter. 
Det nye rådhus er bygget i havnen på den gamle værftsgrund, og man har bevaret beddingen som et symbol på byens oprindelse og karakter.


Havnen ændrer karakter 2 gange i døgnet, hvor vandet enten forlader havnen eller kommer tilbage. Altså ebben og flod. Det er altid fascinerende at følge med i. Og det kan være svært nogle gange at se, om vandet er på vej ind eller ud.

Nordfriesland Museum er et vældig godt museum, som på levende vis beretter om stormfloden i 1362 og de mange senere stormfloder. Man får også en grundig indføring i digebyggeriet før og nu.





Ingen kommentarer:

Send en kommentar